Parisuhteessa tuntuu yksinäiseltä – mistä tunne kumpuaa ja mitä sille voi tehdä?

Yksinäisyys parisuhteessa on yleinen, mutta usein vaiettu tunne. Lue, mistä se voi johtua ja miten voit kohdata sen rakentavasti.

Parisuhteessa voi olla kahden ihmisen läheisyys, mutta silti tuntua yksinäiseltä. Tämä ristiriita on monelle tuttu – olet suhteessa, jossa on jaettu arki, mutta emotionaalinen yhteys puuttuu. Tunne voi olla hämmentävä, jopa häpeällinen: kuinka voin olla yksin, vaikka en ole yksin?

Yksinäisyys parisuhteessa ei tarkoita välttämättä fyysistä poissaoloa. Se voi tarkoittaa, että kumppani ei ole henkisesti tai tunnetasolla läsnä. Et ehkä tunne itseäsi nähdyksi tai kuulluksi, ja keskustelut pyörivät pintatasolla. Saatat tuntea, ettei tarpeitasi oteta vakavasti tai että sinun täytyy jatkuvasti mukautua toisen maailmaan.

Tällainen yksinäisyys voi syntyä vähitellen. Ensin huomaamaton etääntyminen arjen kiireiden keskellä. Sitten huomaat, että iso osa ajatuksistasi ja tunteistasi jää jakamatta. Lopulta saatat huomata vältteleväsi jopa kontaktia, koska pelkäät pettyväsi jälleen.

Tunteet voivat olla monimutkaisia. Ehkä rakastat puolisoasi, mutta koet, ettei suhde kanna sinua. Ehkä olet tottunut selviämään yksin, mutta nyt kaipaat syvempää yhteyttä. Ehkä olet yrittänyt ilmaista itseäsi, mutta kokenut tulevasi ohitetuksi – tai pelkäät että jos sanot ääneen, se rikkoo jotain.

Usein tämä yksinäisyys kumpuaa siitä, ettei suhteessa ole enää tilaa haavoittuvuudelle. Kumppanit ovat kuin työtovereita: hoidetaan asiat, mutta ei enää kohdata toisiamme ihmisinä. Turvallinen yhteys on kadonnut.

Joskus yksinäisyys syntyy ristiriitaisista kiintymyksen muodoista: toinen kaipaa puhetta, toinen kosketusta. Kun kumpikaan ei saa mitä kaipaa, kumpikaan ei osaa antaa mitä toinen tarvitsee.

Myös menneisyyden kokemukset vaikuttavat. Jos on kasvanut ympäristössä, jossa omia tunteita ei ole saanut jakaa tai niihin ei ole vastattu, voi olla vaikea edes sanoittaa omaa yksinäisyyttään. Voi olla helpompi sanoa että on stressiä, kiirettä tai väsymystä – mutta oikeasti taustalla voi olla tunne, ettei kuulu tai kelpaa.

Suhteen ulkopuolisetkin tekijät voivat pahentaa tilannetta. Jos työ vie voimat tai jos arki on jatkuvaa selviytymistä, ei energiaa riitä tunneyhteyden rakentamiseen. Lapset, remontit, aikataulut, some ja velvollisuudet voivat täyttää päivät niin, että iltaisin jää vain hiljaisuus – eikä sekään jaettu.

Miten yksinäisyyttä voi kohdata yhdessä?

Jos tunnet itsesi yksinäiseksi pitkään ja keskusteluyritykset kaatuvat seinään, on tärkeää pohtia myös omaa hyvinvointiasi. Parisuhde ei saa olla paikka, jossa lakkaat olemasta näkyvä itsellesi.

Voiko yksinäisyys olla kasvun paikka?

Vaikka yksinäisyys sattuu, se voi myös olla mahdollisuus kasvuun. Se voi pakottaa kysymään: Mitä minä oikeasti tarvitsen? Millaisen yhteyden haluan? Missä olen valmis joustamaan, missä en?

Joskus yksinäisyyden kautta syntyy selkeyttä. Silloin voi syntyä tilaa rakentaa jotain uutta – joko nykyisen kumppanin kanssa tai ilman.

Yhteenveto

Yksinäisyys parisuhteessa on yleinen mutta usein vaiettu kokemus. Sen tunnistaminen on ensimmäinen askel kohti muutosta. Yhteyden palauttaminen vaatii aikaa, turvaa ja tahtoa – mutta se on mahdollista. Joskus yksinäisyys kertoo myös siitä, että olet muuttunut ja kaipaat enemmän. Se ei ole heikkoutta – vaan elämää.

Muista: olet oikeutettu tuntemaan, tarvitsemaan ja toivomaan yhteyttä. Ja vaikka se tuntuu kaukaiselta, yksinäisyyden ei tarvitse olla pysyvää.

Ongelman esiintyminen viimeisen vuorokauden aikana

Kävijäkaavio

Vilkaise myös nämä parisuhteessa-ongelmat

Muita “tuntuu yksinäiseltä” -ongelmia