Pakastin ei toimi – miten selvität syyn?
Toimimaton pakastin voi aiheuttaa ruokahävikkiä ja harmia nopeasti. Tässä yleisimmät syyt siihen, miksi pakastin ei kylmennä – ja miten voit selvittää ongelman itse.
1. Onko virta päällä?
Ensimmäiseksi tarkista, että pakastin saa sähköä. Toimiiko muu laite samassa pistorasiassa? Onko sulake palanut? Irrota pistoke ja kytke uudelleen varmistaaksesi liitoksen.
2. Termostaatti tai lämpötila-asetus
Termostaatin säätö on voinut muuttua vahingossa. Käännä säädintä kylmemmälle ja kuuntele, lähteekö kompressori käyntiin. Joissakin malleissa on myös digitaalinen säätö tai lapsilukko.
3. Kompressori ei käynnisty
Jos pakastin on täysin hiljainen eikä kompressori käynnisty, voi vika olla moottorissa, releessä tai ylikuumenemissuojassa. Tämä vaatii usein ammattilaisen tarkistusta.
4. Laite käy mutta ei kylmennä
Mikäli pakastin hurisee, mutta sisällä ei tunnu kylmältä, ongelma voi liittyä kylmäaineeseen, tukkeutuneeseen ilmankiertoon tai vialliseseen lämpötila-anturiin.
5. Pakastin on liian täynnä tai tukossa
Jos ilmankierto estyy pakastimen sisällä, kylmä ei leviä tasaisesti. Järjestä sisältö niin, että ilma pääsee kiertämään, äläkä tuki ilmastointikanavia tai tuulettimia.
6. Jäätä liikaa – sulatus voi auttaa
Liiallinen huurteen tai jään kertyminen voi estää laitteen toiminnan. Sulata pakastin kokonaan, kuivaa se ja käynnistä uudelleen. Tämä voi ratkaista ongelman yllättävän usein.
7. Kuuma ympäristö
Jos pakastin on kuumassa tilassa (esimerkiksi saunassa tai lämpimässä varastossa), se ei ehkä jaksa jäähdyttää kunnolla. Tarkista laitteen ilmankierto myös takaa ja sivuilta.
Milloin soittaa huoltoon?
Jos laite ei reagoi virtaan tai käynnistyy mutta ei kylmennä ollenkaan, kyse voi olla teknisestä viasta, jota ei voi itse korjata. Soita tällöin kodinkonehuoltoon – etenkin jos kyse on uudemmasta laitteesta, jolla on takuu.
Yhteenveto
Pakastimen toimimattomuus voi johtua sähköstä, jäästä, ympäristön lämmöstä tai teknisestä viasta. Käy perusasiat läpi järjestelmällisesti. Jos vika ei selviä, huolto on usein paras ratkaisu ennen kuin ruuat ehtivät sulaa.