Sitruuna on hapan – ja ihan syystä

Sitruuna on hapan – mutta miksi? Tässä humoristisessa mutta asiapitoisessa artikkelissa selitetään syyt ja annetaan vinkkejä happamuuden hyödyntämiseen.

Ongelman kuvaus

Olet juuri haukannut viatonta sitruunaa ja kasvojesi lihakset vetäytyvät kasaan kuin olisit nähnyt verokorttisi väärällä vuosiluvulla. Sitruuna on hapan – ja siinä se ongelma onkin.

Mahdolliset syyt

Yllättäen syyllinen ei ole kauppias, viljelijä tai ilmastonmuutos, vaan sitruuna itse. Sitruunan maku tulee luonnollisesti sen korkeasta sitruunahappopitoisuudesta. Tässä muutama fakta:

Ratkaisuehdotuksia

Jos hapan maku ei ole mieleesi, voit silti elää sovussa sitruunan kanssa. Tässä muutama vinkki:

Vinkki: Sitruunan kuori ei ole hapan. Raasta kuorta ruokiin tuomaan aromia ilman kiristystä leukaperiin.

Milloin pyytää apua

Jos suu tuntuu puutuvan tai suun limakalvot ärtyvät jatkuvasti happamista ruoista, kyse voi olla yliherkkyydestä tai refluksioireesta. Siinä tapauksessa voit keskustella ravitsemusterapeutin tai lääkärin kanssa happamien ruokien vaikutuksesta terveyteesi.

Yhteenveto

Sitruuna on hapan, koska sen kuuluu olla. Kyseessä ei ole pilaantuminen tai poikkeus, vaan sitruunan luontainen ominaisuus. Hyödynnä happamuus fiksusti tai valitse muita hedelmiä – esimerkiksi appelsiini saattaa olla enemmän makuusi.

Ongelman esiintyminen viimeisen vuorokauden aikana

Kävijäkaavio

Vilkaise myös nämä sitruuna-ongelmat

Muita “on hapan” -ongelmia