Ongelman kuvaus
Olet juuri haukannut viatonta sitruunaa ja kasvojesi lihakset vetäytyvät kasaan kuin olisit nähnyt verokorttisi väärällä vuosiluvulla. Sitruuna on hapan – ja siinä se ongelma onkin.
Mahdolliset syyt
Yllättäen syyllinen ei ole kauppias, viljelijä tai ilmastonmuutos, vaan sitruuna itse. Sitruunan maku tulee luonnollisesti sen korkeasta sitruunahappopitoisuudesta. Tässä muutama fakta:
- Sitruunan pH voi olla niinkin alhainen kuin 2,0.
- Happamuus on biologinen ominaisuus – ei vika, vaan ominaisuus.
- Myös kypsä sitruuna pysyy happamana – se ei makeudu iän myötä, kuten banaani.
Ratkaisuehdotuksia
Jos hapan maku ei ole mieleesi, voit silti elää sovussa sitruunan kanssa. Tässä muutama vinkki:
- Laimenna: Käytä sitruunaa veden, teen tai kastikkeiden mausteena.
- Makeuta: Lisää sokeria tai hunajaa ja tee limonadia – vanha klassikko.
- Kypsennä: Hapan maku miedontuu hieman kuumennettaessa, esim. piirakoissa.
Milloin pyytää apua
Jos suu tuntuu puutuvan tai suun limakalvot ärtyvät jatkuvasti happamista ruoista, kyse voi olla yliherkkyydestä tai refluksioireesta. Siinä tapauksessa voit keskustella ravitsemusterapeutin tai lääkärin kanssa happamien ruokien vaikutuksesta terveyteesi.
Yhteenveto
Sitruuna on hapan, koska sen kuuluu olla. Kyseessä ei ole pilaantuminen tai poikkeus, vaan sitruunan luontainen ominaisuus. Hyödynnä happamuus fiksusti tai valitse muita hedelmiä – esimerkiksi appelsiini saattaa olla enemmän makuusi.