Väsymys saa silmät painumaan, mutta pää jatkaa raksutustaan. Keho kaipaa lepoa, mutta mieli ei suostu hiljenemään. Yöllinen levottomuus on tuttu vieras monelle, ja se voi tuntua epäreilulta: eikö väsymyksen pitäisi johtaa uneen?
Miksi uni ei tule, vaikka väsyttää?
Yleisin syy on se, että hermosto on edelleen ylivirittynyt. Päivän kiireet, stressi, sinivalo ja sisäinen puhe ovat pitäneet aivot aktiivisina, ja vaikka keho kertoo olevansa valmis nukkumaan, mieli ei ole ehtinyt samaan tilaan. Väsymys ei ole sama asia kuin univalmius.
Yleisiä taustatekijöitä
- Liiallinen ruutuaika ennen nukkumaanmenoa
- Myöhäinen kofeiinin tai sokerin käyttö
- Stressi, ahdistus tai mieltä painavat asiat
- Epäsäännöllinen unirytmi
- Liian lämmin makuuhuone tai fyysinen epämukavuus
Mitä voi kokeilla?
Jos uni ei tule, väkisin pakottaminen usein pahentaa tilannetta. Sen sijaan voit kokeilla rauhoittavia rutiineja: hengitysharjoitus, hidas kirjan lukeminen, rentoutumisharjoitus tai lyhyt kävely hämärässä kodissa. Joskus nouseminen hetkeksi ylös ja palaaminen sänkyyn auttaa enemmän kuin sängyssä kieriminen.
Entä jos näin käy usein?
Jos ongelma toistuu usein, voi olla hyödyllistä tarkastella koko päivän rytmiä. Riittävä liikunta, säännölliset ruokailut, valon määrä ja rentoutumisen paikat vaikuttavat kaikki nukahtamiseen. Myös mieltä kuormittavien asioiden käsittely – päiväkirja, keskustelu tai terapia – voi avata tilaa levollisemmalle mielelle illalla.
Yhteenveto
Väsyttää mutta uni ei tule – se on ristiriita, joka voi väsyttää vielä lisää. Ymmärrys hermoston ja mielen yhteydestä auttaa ottamaan itseä lempeästi vastaan. Uneen ei pääse komentamalla, mutta sen voi kutsua viisaasti esiin luomalla rauhoittavan tilan.
Käytännön vinkki
Kokeile tehdä rauhoittava iltarutiini: sammuta näytöt ajoissa, sytytä himmeä valo, kirjoita pari riviä päiväkirjaan ja kuuntele hidasta musiikkia – ihan kuin valmistaisit itsellesi portin unimaailmaan.